Dansexpressie

My  image was not to be a dancer, it was to be free.
Merce Cunningham

In ons dagelijks leven is er meestal weinig tijd en ruimte om naar onszelf en ons lichaam te luisteren en ons verlangen naar meer bewegingsvrijheid te voelen. Ik werk vooral met de vormen Dansexpressie en Authentic Movement. Deze vormen kunnen een bijdrage leveren om op een diepere manier je bewegingsvrijheid en je expressiviteit te ontdekken.

De lessen nodigen je uit om steeds weer naar jezelf en je beweging te kijken en jouw fantasieën en jouw binnenwereld open te ontmoeten. Door stil te staan bij het moment zelf, heb je de mogelijkheid je eigen creativiteit en speelsheid te ontdekken. Hierbij kan je ook de behoefte aan dynamiek of juist verstilling/stilte tegenkomen. Het gaat erom je eerste impulsen te volgen en de beweging voor dat te laten wat ze is: voorzichtig, krachtig, uitdagend, aarzelend, wervelend of verstild. In mijn lessen ligt de focus op het vinden van de oorsprong van onze behoefte om te dansen.

Het onbevangen leren kijken -met zo min mogelijk oordeel- naar jezelf en naar anderen helpt ons om een veilige dansruimte te creëren. Alles wil gezien worden, ook de impulsen en de bewegingen, die er misschien niet zo mooi uitzien. Deze kunnen een andere beleving aan onze expressiviteit en energie geven.

In de lessen werken we met een warming-up, partneroefeningen en een exploratie- en improvisatiegedeelte. Hierbij maak ik gebruik van verschillende muziekstijlen, die de verschillende thema’s ondersteunen.

Belangrijke elementen in de lessen zijn:

  • grounding en centering
  • ervaren van verschillende lichaamssystemen (Body Mind Centering gerelateerd)
  • gewaarwording van ruimte in jezelf en buiten jezelf
  • spelen met energie, dynamiek en integratie van stilte en vertraging
  • zintuiglijke waarneming o.a. via aanraking
  • en ten slotte de sensaties van jouw beweging weer leren voelen.